03

Май, 2020

WordPress е най-масово използваната система за управление на съдържанието (CMS), на която са базирани над 30% от всички сайтове в световната мрежа. Наскоро излезе и най-новият и ъпдейт към версия 5.4, в която бяха добавени доста интересни инструменти, които могат да ви помогнат да изградите своето онлайн присъствие по възможно най-добрият начин. Нека да ги разгледаме.

Блок редактор 5.4

В новият WordPress 5.4 са добавени различни варианти, даващи ви широк избор от десет версии на плъгина Gutenberg – от 6.6 до 7.5, като една малка част от тях включват:
• Подобрения по интерфейса
• Нови блокове
• Подобрено и по-бързо зареждане на самият редактор
• Повече опции за цветовете на различните блокове като бутони, групи, колони много други.

Социални икони

Лесна и бърза интеграция на икони

Social Icons представлява нов блок, чрез който имате възможността лесно и бързо да добавите препратка към вашите профили в социалните мрежи. Този блоков елемент ви позволява да добавите повече от 30 различни бутона с иконки на най-известните интернет услуги като Facebook, Google, Instagram, LInkedin, Mail, Pinterest, Skype и други. Освен това имате възможност да използвате икона за „препратка”, която може да настроите да води до желан от вас адрес.

Хубавото на този нов блок със Social Icons е, че е добавен в блок-едитора на новият WordPress, и вече няма нужда да инсталирате допълнителни разширения за да постигнете подобна функционалност.

Блок с бутони

Много и разнообразни бутони

WordPress 5.4 дава възможност за добавяне на разнообразни бутони, като всеки бутон има свой собствени настройки за цвят и форма.
Подобрения в блок редактора на WordPress 5.4

По-бързо изграждане на съдържание

Блок редактора на новият WordPress 5.4 намалява времето за зареждане на сайта с до 15%, а времето за въвеждане на съдържание в самият сайт е намалено с близо 50%, което е в огромен плюс.

Breadcrumbs

В долният ляв ъгъл на редактора, може да видите лента с линкове, от която става ясна йерархията им и селектирането на правилният блок измежду няколко блока става много лесно.
За селектиране на различните блокове може да използвате и блок навигацията в основната лента с инструменти.


Site Health

С пускането на WordPress 5.4, разработчиците му са добавили нов блок в администрацията, който се казва “Site Health”, в който ще бъдат показвани евентуални грешки или проблеми със сайта, на който вие като администратор трябва да обърнете внимание. От линка в долният край на известието, може да видите повече информация свързана с даден проблем и предложения за отстраняването му.

WordPress 5.4

WordPress става все по-сигурен и по-мощен с всеки следващ ъпдейт, а новата му версия до WordPress5.4 дава възможност за използване на различни блокови елементи, които правят процеса на разработка и поддръжка на сайта много по-автоматизиран, лесен и бърз.
Ако статията ви е допаднала, ще се радваме да я харесате и споделите в социалните мрежи за да може да достигне до повече хора.