01

Април, 2020

Дори да имате най-красивият, функционален и модерен сайт на света, ако не успеете да привлечете трафик към него то той губи своя смисъл. В тази статия ще разгледаме някои от най-използваните и успешни тактики за привличане и генериране на трафик.

Платена реклама

Безспорно, най-лесният и бърз начин да привлечете трафик към своя сайт е чрез платена реклама. Дали ще изберете да рекламирате в Google или Facebook, ефекта от вашата реклама ще бъде мигновен. Чрез Google или Facebook реклама, вие може да създадете своя таргетирана рекламна кампания, която да се визуализира на потребители отговарящи на зададени от вас критерии. Да обаче, цената на Google и Facebook рекламата е доста висока, затова в тази статия сме решили да Ви запознаем и с други, по-изгодни методи за популяризиране на вашият сайт.

Content Marketing

Какво е content marketing?

Маркетинг чрез съдържание (content marketing) може да се дефинира най-лирично като „Изкуството да привлечете вашите клиенти чрез предоставянето на стойностна информация с цел изграждане на доверие и отношение към вашият бранд”.
Маркетингът чрез съдържание е доказан и работещ метод за генериране на органичен трафик към вашият уебсайт. Чрез него вие може да изградите една връзка на доверие между вас и читателите Ви и да ги накарате с интерес да очакват следващият Ви пост.
От друга страна, Google постоянно следи и анализира информацията, която се публикува в интернет пространството и поставя по-високо в своя списък сайтове, в които се публикува нова информация и които редовно биват обновявани.
Стойностно съдържание

Пишете стойностно и по-дълго съдържание

Има няколко неща, с които трябва да се съобразите ако ще публикувате нова статия, публикация или текст в някоя от страниците на вашият сайт.

  1. Ако ще публикувате статия, постарайте се тя да бъде смислена, добре написана и с някаква приемлива дължина. Публикации от няколко изречения + снимка не се толерират нито от Google, нито от хората.

Спрямо последните SEO анализи от 2020 година, думите в една статия трябва да бъдат около 1500-2000. Това се счита за идеалната дължина.

  1. Създавайте ясни и смислени заглавия

Заглавието е първото нещо, което читателите виждат. Затова се постарайте вашите заглавия да бъдат максимално ясни и кратки. Нужно е да привлечете вниманието на потребителя и да го накарате да посети вашият сайт за да прочете повече.

  1. Подкрепете думите си визуално.

Използвайте картинки, снимки и илюстрации в своите постове за да подобрите потребителското преживяване.

Email Marketing

Бърз и ефективен

Имейл маркетингът е друг евтин, но за сметка на това лесно приложим и ефикасен метод за генериране на трафик, който може да използвайте за да привлечете повече посетители към вашият сайт.

Най-лесният начин за интеграция на имейл маркетинг към вашият сайт е чрез добавянето на поле с примамлив текст, който приканва посетителите да въведат своя имейл с цел да получават известия за нови и интересни публикации, промоции, новини и пр. След като се абонират, те автоматично ще получават известие при всяка нова ваша публикация.

Пишете за други сайтове

Guest blogging е друг похват, с който може да привлечете трафик към вашият сайт. Доста сайтове (дори и по-големите) предлагат guest blogging.

С други думи, те биха се съгласили да напишете статия с уникално съдържание за тях, която те да публикуват в сайта си, но вътре в нея да поставят линк към вашият сайт или да Ви цитират като автор. По този начин и двете страни печелят – те от безплатното съдържание с което сте обогатили сайта им, а вие с това, че част от техните читатели вероятно ще искат да научат повече за вас (в случай че сте успели да ги впечатлите, разбира се).

SEO Оптимизация

Добрата SEO оптимизация също е от изключително значение за генерирането на трафик към вашият сайт, но тъй като темата е доста обширна, ние сме и отделили специално място в нашият блог. Може да прочетете повече по темата в тази статия: Оптимизация за търсачки (SEO).

Бъдете активни в социалните мрежи

Социалните мрежи освен чрез платената си реклама, дават и други разнообразни и безплатни възможности чрез които може да генерирате трафик към вашият уебсайт.

Ако например разгледаме сценарии, в който вие се занимавате с продажба на автомобили и респективно с това имате и сайт на вашата автокъща, членуването в групи свързани с автомобили и публикуването на съдържание и връзки към вашият сайт под формата на публикации в тези групи определено би довело значително количество трафик, тъй като хората в тези групи са пряко заинтересовани от тази тематика.

Важно е обаче да не прекалявате и да не се натрапвате чрез излишен спам.

Намерете най-правилното време за публикуване

Часът на публикуване на нова статия, новина или продукт също е от ключово значение. Няма „най-добър” доказан метод, в който обосновано да е описано кое е най-доброто време за публикуване и защо, но спрямо анализите направени във Facebook, публикациите, които се пускат вечер и най-вече в четвъртък около 19:00ч – 20:00ч получават най-сериозен трафик.

Добавете начини за споделяне в социалните мрежи

Интеграцията за споделяне в социалните мрежи е задължителен елемент от всяка публикация или сайт. Чрез добавянето на Like или Share бутон например вие давате възможността на вашите читатели да изкажат личното си мнение като харесат или споделят вашата публикация. По този начин, вашето съдържание ще достигне до повече хора и ще доведе до повече посетители на вашият сайт.

Ако нашата статия Ви е харесала, не се колебайте да я харесате и споделите!