27

Март, 2020

В тази статия ще поговорим повече за стартирането на онлайн бизнес и защо присъствието ни в мрежата е изключително важно.

В днешно време стартирането на онлайн бизнес е сравнително лесна задача. Всеки може да пренесе своя бизнес в интернет пространството без да има особени бизнес познания, образование или капитал. Разбира се, това не означава и по никакъв начин не гарантира, че начинанието ще бъде последвано от успех. Дори напротив. Ако решите да пренесете своя бизнес в онлайн пространството, задължително трябва да вземете в предвид редица фактори и добре да планирате своите действие, защото в противен случай ще загубите времето и средствата си.

Идеята

Всичко започва с идеята. Ако имате идея, то вече сте направили и първата крачка.

Много е важно обаче да помислите за цялостната концепция на вашият проект. Преди да предприемете каквито и да било действия в посока реализирането му, задължително трябва да имате ясна концепция и да сте си отговорили на много въпроси, част от които са:

 • Какво ще предлагам?
 • Мога ли да предложа конкурентна цена?
 • Как ще се рекламирам?
 • С какво ще се различавам?
 • С какво моят продукт или услуга ще е по-добър от това, което предлагат останалите конкурентни фирми?

Отговорите на тези въпроси са много важни и ще Ви помогнат в бъдещето реализирането на вашата идея.

Проучете пазара

Проучването на пазара е много важна стъпка

Преди да стартирате онлайн бизнес е изключително важно добре да проучите пазара. Онлайн конкуренцията е много сериозна и всеки бизнес има за цел да спечели крайният потребител. Точно затова е много важно да направите обстойно проучване на пазара.

 • Има ли сериозно търсене на предлаганата от вас услуга или продукт?
 • Кои са лидерите в дадената индустрия и какво предлагат? На какви цени?
 • Можете ли да предложите по-добър продукт или услуга?
 • Можете ли да предложите конкурентна цена на вашият продукт или услуга?
 • Дали нишата към която сте се насочили не е наводнена с продукти от други преди вас?

Каквото и да си говорим, конкуренцията във всеки един бранш е жестока. Единствените начини да спечелите крайният потребител са с по-ниска цена, по-високо качество и разбира се добра маркетингова стратегия.  

Разпишете вашият бизнес план

Добър бизнес план

След като вече сте направили задълбочено проучване на пазара и имате ясна идея, вие трябва да се заемете с разписването на вашият бизнес план.

За да добиете една обща представа за вашият бизнес план, може да отговорите на следните въпроси:

 1. Каква е вашата цел?
 2. Как ще подобрите пазара?
 3. Кои са вашите потенциални клиенти?
 4. Как ще финансирате проекта си?
 5. Как ще рекламирате бизнеса си?

Ако успеете да отговорите и на тези въпроси идва ред на следващата стъпка.

Реализиране и финансиране

Всяко начало е трудно

Стартирането на онлайн бизнес има своята цена и в повечето случай тя се оказва прекалено висока за хората, които до момента са ръководили своят бизнес в чисто физическата му форма.

За да се реализира успешно вашият бизнес и онлайн са нужни не малко инвестиции.

 1. Трябва да инвестирате в красив и съвременен уебсайт, чрез който ще намирате и ще бъдете намирани от вашите клиенти.
 2. Трябва да инвестирате в професионално направена и таргетирана реклама (тук бюджета зависи изцяло от вас)

Имайте в предвид факта, че няма как да реализирате приходи от вашият онлайн бизнес  ако не инвестирате в реклама, или поне не и в самото му начало.

Без реклама, вашият сайт/онлайн магазин няма как да се пребори за челните позиции на търсачки като Google (или поне не веднага след като сте стартирали).

Затова, ако целите бързо развитие – то трябва да се рекламирате по някакъв начин.

Разбира се, ако вашият сайт е направен спрямо последните уеб тенденции и е добре оптимизиран за търсачки, то той би могъл с времето да се пребори за челните позиции на някой от ключовите думи, за които е оптимизиран  и това би било най-добрият вариант за дългосрочното му монетизиране.

Не се отказвайте

Най-важното е да не се отказвате. Всяко начало е трудно и е свързано с инвестиции на пари и време. Ако обаче вашият подход и стратегия са правилни – то резултатите от тях ще бъдат видими в най-скоро време.

Развивайте онлайн присъствието си

След като стартирате вашият онлайн бизнес под формата на уебсайт е от изключително важно значение да развивате паралелно с него и някакво онлайн присъствие, което в повечето случай може да се изразява в менежирането на Facebook страница.
Създайте своята Фейсбук страница, направете я красива и професионална, добавете различни бутони към нея и оставете нужната информация за контакт.  Много е важно да сте консистентни в публикуването на снимки, новини и всякаква информация свързана с вашите продукти или услуги, за да може да увеличите ангажираността на вашите потенциални клиенти. По този начин ще успеете да привлечете повече хора на вашият сайт и ще имате повече продажби.

Ако имате нужда от професионална помощ или въпроси свързани с вашият бъдещ сайт – доверете се на нас и ни изпратете съобщение чрез контакт формата на сайта!