04

Март, 2020

SEO – Search engine optimization – или на български оптимизация за търсещи машини или още оптимизация за търсачки е една от най-новите „науки”, която заема огромна роля в развитието на всеки един сайт и онлайн бизнес в момента.

През последните години технологиите претърпяха толкова силно развитие, че в момента алгоритмите на самите търсачки са достигнали до такова ниво, че те сами успяват да се развиват, „научават” и дори да разпознават смисъла зад всяко едно търсене в мрежата.

Защо е важна оптимизацията за търсещи машини (SEO) ?

Важно е за Google

Оптимизацията за търсачки има изключително важно значение защото от начина, по който е оптимизиран вашият сайт до голяма степен зависи дали той ще бъде успешен или не.
В света има милиарди сайтове, конкуренцията във всяка една ниша е огромна и това дали ще се преборите за да се покажете на първата страница в Google обикновено прави разликата между успешният и неуспешният бизнес. Ако не сте склонни да вярвате на това, помислете кога последно си поръчахте нещо онлайн от уебсайт, който сте намерили на 5та или 10та страница в Google?
SEO – search engine optimization

Видове SEO

Оптимизацията за търсещите машини се разделя на два вида – Вътрешно SEO и външно SEO.

Вътрешно SEO

Какво е вътрешно SEO?

Вътрешното SEO, както се загатва от името представлява оптимизирането на съдържанието вътре в самият уебсайт. Това от своя страна включва доста неща, като:

  • Съдържанието
  • Вътрешни линкове и препратки от сайта
  • Мета информацията
  • Начина, по който са структурирани URL адресите
  • Цялостната структура на сайта

Част от тези неща се изграждат еднократно, но някои неща като съдържанието и вътрешните връзки задължително трябва да бъдат опреснявани за да доведат до положителен резултат.

Съдържанието

Съдържанието е изключително важно!

Най-важните неща, които трябва да знаете са, че НИКОГА не трябва да си позволявате да крадете чужда информация. Google е „умен” и ако мислите, че ще успеете да го заблудите като копирате статиите от конкурентен сайт с идеята да обогатите съдържанието на вашият сайт, жестоко се лъжете. Даже напротив, Google строго наказва копирането на съдържание и е възможно да постави сайта Ви в черен списък, при което си вкарвате автогол и нещата никога няма да потръгнат.
Друго много важно нещо е релевантност на съдържанието. Google разбира всичко и ако имате сайт, в който продавате авточасти например, не е добре в него да се помещават статии на съвсем друга тематика. Пишете само и единствено неща, свързани с цялата насоченост на вашият сайт.

Вътрешните препратки в сайта

Вътрешните препратки в сайта също имат важна роля. Чрез тях освен, че може да препращате потребителите на вашият сайт от едно място на друго, с цел да го задържите ангажиран за по-дълго време във вашият сайт, вашият сайт ще бъде ‘погледнат’ от Google с по-добро око.

Мета информацията

Мета информацията във вашият сайт също има изключителна важност. Тя се съхранява в няколко мета тага и е едно от първите неща, които Google вижда, когато преглежда вашият сайт.

Мета ключови думи

Това са думите, по които искате да бъдете откривани от хората. Обикновено най-добрите практики включват използването на около 5 meta keywords (мета ключови думи), като се отделят с запетаи.

Мета описание или още meta description

Meta description или мета описанието е може би най-важният таг, защото точно тук вие „казвате” на Google кратко, точно и ясно какво ще представлява дадена страница. Обикновено дължината на мета описанието е до 156 символа. Ако не сте задали изрично такова описание, обикновено за мета описание Google взима част от началният текст в страницата.

Заглавито

Технически погледнато, заглавието не е мета таг, но обикновено то бива използвано заедно с мета описанието (meta description) и също придава тежест на търсения в мрежата. Заглавието трябва да бъде кратко, точно, ясно и описателно.

Външно SEO

Какво представлява

Освен вътрешното SEO, както казахме в началото на статията, има и друго понятие – което е противоположно на вътрешното SEO, а именно – външно SEO.
Както казахме в началото на статията, вътрешното SEO представлява вътрешното оптимизиране на вашата страница за търсачките. Противоположно на това – външното SEO, обхваща всички процеси, които имат за цел да подпомогнат вашият сайт да придобие известна популярност чрез външни източници. Външното SEO има много плюсове и обикновено носи след себе си само положително резултати – стига да бъде направено по правилният начин.

Обикновено, то насърчава трафик към вашият сайт от външни източници като сайтове на сходна тематика, социални мрежи, страници в социалните мрежи, които имат сходна тема с основната тема на вашият сайт и пр.;

Релевантност

Нека да онагледим казаното с пример.
Ако вие сте фирма, занимаваща се с производството или продажбата на футболни екипи, топки, аксесоари за футбол и други подобни продукти, за вас би било добре да получите линкове, препратки, споделяния и дори публикуването на статии с препратки към вас от сайтове, които са със спортна тематика или пряко свързани с футбола.
Надали линк от сайт предлагащ адвокатски и счетоводни услуги би бил полезен за вас по какъвто и да било начин. Винаги имайте едно на ум.

Заключение

В заключение бихме казали

SEO оптимизацията е една обширна и постоянно развиваща се наука. Тя постоянно се мени и това което работи днес – най-вероятно няма да работи след няколко месеца.
Ние от GnKweb.com имаме сериозен опит зад гърба си и много и успешни проекти, така че ако имате нужда от професионална помощ, за нас ще бъде удоволствие да работим заедно!

И на края, но не на последно място – ако тази наша статия Ви е допаднала, не се колебайте да ни подкрепите с едно харесване или споделяне във Фейсбук!