28

Април, 2020

Темата за SEO е много обширна и дори необятна, поради постоянната изменчивост на процесите, които Google извършва. Предполагаме, че често сте попадали на статии и коментари, че за добро SEO са нужни връзки (линкове), но в крайна сметка не линковете са най-важното за Google. Наистина, ако имате линк към вашият сайт, в публикация в сайт с високо ауторити, това ще окаже положително въздействие и за вашият сайт, но нека все пак да поговорим как може да постигнете добро SEO без връзки.

Отговорете на търсенето

Когато искате да класирате нещо, без да използвате линкове (връзки), най-добрата стратегия е да имате много добре структурирана страница, която точно и ясно отговаря на запитването на потребителя, при това бързо и качествено. Това обикновено е доста трудно постижима задача, която дори има своят английски термин, нарича се “10x content” или с други думи страница, която е 10 пъти по-добра от страниците на вашите конкуренти, но както казахме създаването на подобна страница е доста трудна задача, тъй като съдържанието на вашата страница трябва на 100% да покрива информацията, която търси потребителят.

Бъдете изчерпателни

Пишете стойностно съдържание

Най-общо казано, потребителят трябва на първо място да получава отговор на неговият конкретен въпрос – кратко, точно и ясно а след това на второ място да има и по-обширен и обобщителен отговор, в случай, че потребителя иска да прочете повече. Основната цел на това е да лишите потребителя от нуждата да отиде на друг сайт за да намери желаната от него информация. Това не се отнася само за информацията, която споделяте в статиите а също така и за описанията на вашите продукти в онлайн магазинът ви например.

Описанието трябва да бъде индивидуално, спрямо опита на търговеца, задължително трябва да има много снимки от всички страни, за да може потребителите да се запознаят с продукта в детайли. Всичко, което може да предложите повече от конкурентните уебсайтове ще бъде във ваш плюс.

Влезте в тест група на Google

Първи стъпки към тест групите на Google

След като сте покрили тези изисквания, а именно – вече имате своята 10х страница, в която разполагате с уникално и задълбочено съдържание и разнообразни снимки, следващата стъпка е да влезете в тест група на Google.Това е много важно, защото ако не успеете да привлечете вниманието му, няма да успеете да се преборите с конкуренцията, която в много ниши е изключително ожесточена.
Тест групи на Google

Какво представляват тест групите на Google?

Google постоянно обхожда и „наблюдава” сайтовете и техните публикации, като измерва броят на посетителите в тях и от време на време вкарва страници в тестови групи, като ги класира много напред в своите резултати и продължава да измерва взаимодействието между посетителите и страницата. Ако посетителите се задържат на страницата по-дълго време, прочетат информацията в нея и прекарат повече време в нея, това дава ясна индикация на Google, че съдържанието, което е споделено в конкретната публикация е стойностно и по този начин Google го показва по-напред в своите резултати. Ако обаче споделената публикация или статия има подвеждащо заглавие, или е кратка и неясна или пък е не-добре написана и объркваща и потребителите бързо напуснат сайта, след като са попаднали на него чрез връзка от Google, това бива зачетено като ясен знак, че съдържанието не заслужава високите си позиции и Google ще започне да показва дадената страница по-назад в своите резултати.

 

Как да влезете в тест група на Google?

За да влезете в тест група на Google, има 2 основни начина – първият е чрез огромен трафик, а вторият чрез релевантни връзки.

Огромният трафик може да бъде постигнат чрез споделяне в социалните мрежи, тъй като те дават възможност за най-бързо достигане на целева аудитория, особено ако статията засяга конкретна тема или проблем. След като Google види, че дадена статия бива разглеждана от десетки или стотици потребители, като по-голямата част от тях прекарват повече време в сайта за да прочетат статията до край, това гарантира по-добрата й репутация пред Google.

Вторият начин е чрез няколко релевантни и силни връзки. Чрез тях може да привлечем отново вниманието на Google и да влезем в тестова група и той да ни даде шанс да се класираме по-високо и евентуално да останем на по-горните си позиции.

Как да запазите постигнатите резултати?

След като постигнете желаните от вас резултати, идва и следващата стъпка – тяхното запазване. Защото е важно постигнатият резултат да бъде дългосрочен, тъй като в голям процент от случаите е възможно след като се класирате на първата страница в резултатите на Google, след седмица или две, вече да сте изгубили своите позиции.

Това се случва най-често, в случай че съдържанието, което сте споделили не заслужава да бъде на първата страница. Ако например имате някаква статия с гръмко заглавие по дадена тема, която сте споделили във Фейсбук групи с много членове и рязко привлечете огромен трафик към вашият сайт, първоначално може да се покачите в резултатите на Google, но съвсем скоро, Google ще разбере, че тази публикация наистина НЕ заслужава да бъде сред резултатите на първата му страница и ще я класира на доста по-задна позиция.

Идеята е след като направим страница с уникално съдържание, заслужаващо челните позиции на Google, ние да продължаваме да я подобряваме във времето. Дали това да бъдат  още снимки, видеа или някакъв допълнителен абзац, новини, нещо интересно и пр. за да може да удовлетворяваме интереса на читателите и те да не изпитват нуждата да търсят повече информация по темата от друг източник.

Надяваме се статията да Ви е била интересна и полезна и ще се радваме ако я харесате и споделите във Facebook!