16

Април, 2020

 

Семантичен HTML – какво представлява, каква е неговата роля и защо е той е от изключително значение за всеки един човек, който има свой собствен сайт.

 

Какво представлява семантичният HTML

Семантичен HTML

Семантичен HTML5 не е нещо ново, нито нещо по-различно от най-обикновеният HTML. Семантичен е правилният начин, по който HTML-a трябва да бъде използван. Реално, семантичният HTML5 не е предназначен за потребителите на сайта, а за търсещите машини и ботове, които обикалят интернет пространството и за начина, по които те „виждат” различните сайтове.

Значение на семантичният HTML

Семантичният HTML има огромно значение

Правилното използване на семантичният HTML има огромно значение за SEO-то на всеки един съвременен сайт. Може да прочетете повече относно SEO в Оптимизация За Търсачки – SEO.
Семантичният HTML помага на търсачките да се ориентират във вашият сайт и да разпознават и разбирате информацията, която споделяте в него. За тази цел се използват семантични HTML елементи наричани още семантични тагове, които оказват на търсачките дали дадено съдържание или ключова дума например е важна, дали определено словосъчетание е заглавие и пр.

За да ви дадем прост пример нека да разгледаме и двата HTML таг-а <br> и <p>. Те оказват нов ред, но <p> (параграф) не просто оказва нов ред, а казва на браузъра, че следва нов параграф, с който се полага началото на нова мисъл чрез ново изречение.

Основни семантични HTML5 тагове

HTML5 семантични тагове

Основните HTML5 тагове, който трябва да присъстват в сайта Ви, ако искате да сте в крак с най-новите SEO тенденции са :

<header> С него оказвате хедъра на страницата Ви, което е най-горната част от вашият сайт включваща менюто заедно с логото и заглавието на вашият сайт.

<section> Със section се разделят отделните секции от съдържанието във вашият сайт.

<article> Използва се за маркиране на публикации във вашата страница.

<footer> Най-долната част на вашата страница, в която може да има линкове, данни за контакт, кратка информация за вас.

<nav> Използва се за маркиране на навигацията на вашият сайт.

<video> Е новият HTML5 таг, който ползволява да визуализирате клипове, без да се налага да използвате Flash player. Чрез него може да вмъкнете и допълнителна информация за клипа.

<figure> Използва се за изображения и илюстрации.

<aside> Използва се за второстепенно по важност съдържание в сайта, например ако имате <section> в който показвате най-новите публикации от вашият сайт, в <aside> може да включите други по-стари публикации на сходна тематика.

Защо да използвате семантичните тагове

Подобряват класирането в търсачките

Семантичните елементи имат голямо значение за съвременните сайтове и с възникването на HTML5 те не са силно препоръчителни, а вече са напълно задължилтени.
Правилното и семантичното структуриране на сайта ви спрямо новите HTML5 стандарти е задължилтено, ако искате вашият сайт да бъде „харесван” от Google и да се класирате по-напред в резултатите му.