18

Август, 2020

Стартирането на всеки уебсайт започва с избора на подходящ за целта хостинг.

Хостингът е услуга, която се предлага от хостинг доставчици, а те от своя страна предоставят напълно обслужени сървъри, които да помещават вашият сайт и неговите файлове.

Правилният избор за хостинг доставчик е много важна стъпка в правилната посока за разработване и развитие на вашият сайт. Ако вашият хостинг е проблемен, то това неминуемо ще рефлектира и на вашият сайт, посетителите му и на начина, по който те гледат на него.

Хостинг доставчиците предлагат различни хостинг планове, подходящи за различните видове сайтове. В зависимост от целта и нуждите на сайта, вие имате възможност да избирате от широко разнообразие от планове на различни цени.

Видове хостинг

Както вече споменахме, има различни хостинг услуги, подходящи за различни нужди на потребителите. Изключително важно е да изберете хостинг услуга, която отговаря на нуждите на вашия сайт или проект, за да нямате в последствие допълнителни проблеми.

Най-общо, хостинг плановете се делят на 5 различни вида:

  • Споделен хостинг – който е най-изгоден
  • Риселър хостинг – подходящ за разработчици
  • Клауд / Облачни сървъри – подходящи за по-специфични проекти
  • Виртуални сървъри / VPS– подходящи за големи проекти

Какъв хостинг да изберете?

Споделен хостинг – подходящ за малки проекти

Споделеният хостинг е най-изгодният от всички хостинг планове. При този план хостинг компанията предоставя на своите клиенти сървър, които бива ползван от множество потребители. Така реално един сървър отговаря за хостването на много сайтове.

Това е много изгодно и е изключително подходящо за хора с ограничен бюджет, но само по себе си крие редица рискове свързани със сигурността на вашият сайт. Въпреки това, за малки и ниско бюджетни сайтове, които имат по скоро презентационен характер, споделеният хостинг е добър избор.

Риселър хостинг – подходящ за разработчици          

 

Риселър хостинга е хостинг план, при които хостинг доставчика дава възможност на своите клиенти да препродават хостинг услугите им. Така реално всеки разработчик на сайтове или малка агенция има възможността да стане риселър на хостинг услуги и да ги продава на своите клиенти. Този тип хостинг е подходящ за хора, които имат редовна работа и клиенти.

VPS сървъри – подходящи за големи проекти

VPS сървърите или на български – виртуални сървъри са самостоятелни сървъри, които биват разделяни на н на брой виртуални машини, които могат да бъдат използвани независимо една от друга. Този тип хостинг услуга дава възможността за използване на сайтове, домейни, поддомейни, имейли и бази без ограничения. VPS сървърите са подходящи за по-големи проекти, изискващи по-сериозен ресурс.

Cloud сървъри

 Облачните сървъри са изключително удобни, гъвкави и мощни. Тяхната сила се крие в това, че те работят като съвкупност от сървъри и в случай, че един или дори повече от един сървър спре да работи, останалите поемат неговата работа. Този тип хостинг е изключително подходящ за по-сериозни системи, при които е абсолютно задължително връзката на потребителя със сайта да бъде напълно постоянна.

  • Други плюсове на този тип сървъри са факта, че имате възможност сами да избирате ресурсите на вашият сървър спрямо неговите потребности и да заплащате само за тях.
  • Конфигурирането им е сравнително лесно.
  • Предлагат гъвкавост, сигурност и надеждност

Наети сървъри

Последната и най-сериозна услуга, предлагана от хостинг компаниите и от към цена и от към възможности са наетите сървъри. Тази услуга Ви дава възможността да наемете сървър, който да работи изцяло за вас. При избора на тази хостинг възможност, вие имате достъп до сървъра и може да го менежирате спрямо вашите желания и нужди.

Наетите сървъри биват 2 вида – менажиран и неменажиран (managed and unmanaged), като разликата в тези 2 плана е в това, че ако изберете първият ще имате платен съпорт, който да ви помага при възникнали проблеми.

Ако обаче се спрете на вторият вариант с не менажираният план, вие трябва да имате сериозни сървърни познания за да успеете сами да настроите всичко, което ще ви бъде нужно.

Как да направите своя избор?

Най-добрият начин да направите своя избор е да се консултирате със специалист. Човек или екип, който се занимава с изработка и поддръжка на сайтове и онлайн магазини би могъл да Ви даде най-правилният отговор или насоки.

Въпреки това обаче, ако искате сами да направите този избор помислете над това какви ресурси ще са нужни на сайта Ви, колко посетители предполагате че ще го посещават, каква е локацията на вашият обичаен потребител и дали е нужно да инвестирате в по-скъп хостинг план.

Ако имате нужда от съвет или помощ, ние от gnkweb.com сме на среща за професионална консултация, така че не се колебайте да се свържете с нас.